Najčastejšie otázky pri podávaní priznaní k miestnym daniam

14.01.2014 Prešov

Mesiac január je každoročne spätý aj s termínom podávania priznaní k miestnym daniam. O najčastejších otázkach daňových subjektov súvisiacich s podávaním a vyplňovaním priznaní k miestnym daniam, sme diskutovali s Máriou Rušinovou, vedúcou oddelenia daní a poplatkov MsÚ v Prešove.
* Dochádza v súvislosti s miestnymi daňami v tomto roku k nejakým zmenám?
Sadzby dane z nehnuteľností v podmienkach mesta Prešov zostávajú na úrovni roka 2013, čo má za následok, že u daňových subjektov nedochádza k zvýšeniu daňovej zaťaženosti. Na vyrubenie dane z nehnuteľností pre rok 2014 je rozhodujúci stav k 1. januáru 2014. V praxi to znamená, že ak osoba nadobudla nehnuteľnosť, resp. došlo k zmene stavu vlastníctva počas roka 2013, je potrebné uvedené skutočnosti priznať, a to podaním priznania resp. čiastkového priznania k dani z nehnuteľností v termíne do 31.1.2014.
* Menili sa sadzby inej miestnych daní, resp. poplatku za komunálne odpady v našom meste?
Sadzby ostatných miestnych daní a miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa v porovnaní s predchádzajúcim zdaňovacím obdobím taktiež nemenia. Pre zdaňovacie obdobie r. 2014 zostáva naďalej v platnosti Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov č. 10/2012 o miestnych daniach a Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov č. 11/2012 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.
* Aká je skúsenosť pracovníkov na oddelení daní a poplatkov MsÚ v Prešove s platobnou disciplínou pri dani z nehnuteľností?
Platobná disciplína daňových subjektov u dane z nehnuteľností je na veľmi dobrej úrovni. Je to dôsledkom systematickej práce v oblasti správy daní z nehnuteľností a následného vymáhania daňových nedoplatkov. Podstatou efektívnej práce zamestnancov správcu dane z nehnuteľností je včasné vymáhanie daňového nedoplatku, a to v lehote 30 dní po uplynutí termínu splatnosti.
* Aké postupy sú využívané voči neplatičom a aké výsledky sú v tejto súvislosti zaznamenávané?
Voči neplatičom využívame štandardné postupy ustanovené zákonom č.563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) v znení neskorších predpisov. V prípade, ak daňový dlžník nezaplatí daňový dlh, mesto zabezpečí daňový nedoplatok v zmysle § 81 a § 82 zákona 563/2009 Z. z. zriadením záložného práva na nehnuteľnosť vo vlastníctve daňového dlžníka. Následne správca dane začne daňový nedoplatok vymáhať, a to podaním návrhu na vykonanie exekúcie v súlade so zákonom č. 233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti, resp. začne daňové exekučné konanie, v ktorom správca dane z úradnej moci vymáha daňový nedoplatok v zmysle zákona 563/2009 Z.z.. Daňové exekučné konanie začína správca dane na základe exekučného titulu, ktorým je právoplatné a vykonateľné rozhodnutie, ktorým bolo uložené peňažné plnenie, resp. vykonateľný výkaz daňových nedoplatkov. Správca dane vydá rozhodnutie o začatí daňového exekučného konania a začne proces vymáhania. Okrem toho, Mesto Prešov aj v roku 2014 opäť využije možnosť zverejnenie daňových dlžníkov v súlade so zákonom 563/2009 Z. z. a zverejní zoznam daňových dlžníkov v priebehu mesiaca januára, podľa stavu k 31.12.2013, a to na svojej webovej stránke. Momentálne sa pracuje na aktualizácii. V zmysle zákona budú zverejnení daňoví dlžníci, ktorých úhrnná výška daňových nedoplatkov presiahla u fyzickej osoby 160 eur a u právnickej osoby 1600 eur.
* Čo hrozí daňovníkom, ak nezaplatia dane načas, podľa stanovených termínov?
Následkom neskorej úhrady dane je vyrubenie úroku z omeškania. V zmysle platnej legislatívy správca dane vyrubí úrok z omeškania, a to za každý deň omeškania s platbou, pri ročnej úrokovej sadzbe 15 %.
* Je možné platiť miestne dane, resp. poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v splátkach?
Miestne dane budú môcť daňovníci zaplatiť v troch splátkach, poplatok za komunálne odpady v štyroch splátkach. Presné termíny splátok budú určené v rozhodnutí, ktorým bude vyrubená daň, resp. poplatok. Rozhodnutia o vyrubení dane, resp. poplatku za komunálne odpady budú doručené poštovými službami koncom apríla a začiatkom mája t.r.
* Súčasťou všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach a všeobecne záväzného nariadenia o poplatku za komunálne odpady sú aj ustanovenia o znížení a odpustení dane či poplatku za komunálne odpady. Koho konkrétne sa tieto zníženia týkajú?
Zníženia dane ustanovené v príslušnom všeobecne záväznom nariadení poskytujeme daňovníkom, na základe vzniku nároku. Nárokom na poskytnutie zníženia dane z nehnuteľností je hmotná núdza, vek daňovníka nad 70 rokov, skutočnosť, že daňovník je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, držiteľ preukazu ZŤP.
Oslobodenie dane za psa sa poskytuje vlastníkom, resp. držiteľom psa, ktorí sú starší ako 70 rokov. V prípade, že v evidencii trvalého pobytu je na trvalom pobyte evidovaná osoba mladšia ako 70 rokov, oslobodenie sa neposkytne. Zníženie dane za psa na 50 % sa poskytuje daňovníkom ťažko zdravotne postihnutým, držiteľom preukazu ZŤP, ak v mieste trvalého pobytu nie je evidovaná iná osoba, ktorá nie je zdravotne ťažko postihnutá.
Pri poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa zníženia a odpustenia viažu na obdobie, za ktoré poplatník preukáže na základe podkladov, ktoré mesto stanovilo vo všeobecne záväznom nariadení, že viac ako 90 dní v zdaňovacom období sa nezdržiava alebo nezdržiaval na území mesta. Legislatíva neumožňuje poskytnúť zníženia, resp. oslobodenia z titulu veku, resp. zdravotného postihnutia. Medzi podklady, na základe ktorých sa poplatok zníži, resp. odpustí patria napr. :
• potvrdenie alebo iný doklad o existencii pracovnoprávneho alebo obdobného vzťahu s určením miesta výkonu zamestnania, v prípade práce v PSK, resp. KSK aj doklad o ubytovaní,
• potvrdenie o štúdiu mimo mesta, v prípade študentov študujúcich v PSK, resp. KSK aj potvrdenie o ubytovaní,
• rozhodnutie o vyrubení poplatku v inej obci,
• povolenie k pobytu v zahraničí,
• doklad o registrácii v štátnej inštitúcii iného štátu,
• potvrdenie o poskytnutí sociálnej služby v zariadení sociálnych služieb,
• zmluvu alebo iný doklad o nájme nehnuteľnosti v zahraničí
Poplatníkom, ktorí momentálne už spĺňajú náležitosti odpustenia, resp. zníženia poplatku za komunálne odpady (napr. študenti) odporúčame doložiť doklady preukazujúce túto skutočnosť do 31.1.2014, aby odpustenie, resp. zníženie bolo premietnuté už v prvotnom rozhodnutí, ktorým sa poplatok na rok 2014 vyrubí. V prípade, že doterajší platiteľ poplatku vyžaduje zmenu v počte osôb v rozhodnutí (napr. dospelé dieťa) je potrebné uvedenú skutočnosť oznámiť taktiež do 31.1.2014. V zmysle platnej legislatívy zmeny skutočností rozhodujúce na vyrubenie poplatku a zánik poplatkovej povinnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia je poplatník povinný oznámiť do 30 dní odo dňa, keď tieto nastali.
* Kde nájdu daňovníci potrebné tlačivá k miestnym daniam?
Tlačivá sú k dispozícii na oddelení daní a poplatkov, v objekte na Jarkovej ul. č. 24, 1. poschodie, č. dverí 238, 239. Samozrejme sú k dispozícii na stiahnutie aj na webovej stránke mesta Prešov spolu s ďalšími tlačivami, súvisiacimi s daňami, aktuálnymi informáciami a e-mailovými adresami pracovníkov oddelenia. Daňovníci v čoraz väčšej miere využívajú tento spôsob komunikácie.
http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=19640
* Akých najčastejších chýb sa daňovníci pri podaniach či platbách dopúšťajú?
Pri podaniach zasielaných poštovými službami sa často krát stáva, že priznania nie sú úplné. Dôležitá je komunikácia so správcom dane. Pri osobnom podaní sa snažíme o to, aby každý daňovník bol komplexne vybavený už pri prvej návšteve tohto pracoviska. Naši zamestnanci ochotne poskytnú daňovníkom akúkoľvek odbornú informáciu, či usmernenie. Predíde sa tým zbytočným výzvam na doplnenie daňových priznaní a celý proces spracovania sa urýchli.
Pri platbách mnohí daňovníci nerešpektujú záväzný splátkový kalendár uvedený v rozhodnutí na vyrubenie dane pre príslušné zdaňovacie obdobie a uhrádzajú svoje daňové povinnosti k ultimu roka, prípadne až po výzve správcu dane. Neuvedomujú si, že sa dostávajú do omeškania a následne im bude vyrubený úrok z omeškania.
* A čo by ste daňovníkom odporučili na záver?
Aby si daňovníci nenechávali svoje povinnosti na poslednú chvíľu. Ušetria čas a skrátia si tak čakaciu dobu. Našim cieľom je zvyšovať spokojnosť daňovníkov a znižovať čakacie doby.
(vkg)
 

Vyberte región